Menu
Stichting Erfgoed Ede
Verhalen
 
 


Sportpark Oranje


Deze plek markeert de voormalige ligging van het Sportpark Oranje, sinds 1927 de thuisbasis van de roemruchte voetbalvereniging Ede. Deze club, opgericht in 1920, nam het complex, grofweg gelegen tussen de Diedenweg, de Sportlaan en de Oude kerkweg, in gebruik na een fusie met sportvereniging TOVOL.

In 1938 werd gestart met de bouw van een fraaie tribune met daaronder enkele kleedkamers. Tot in 1949 waren er als gevolg van stormschades wel verbeteringen noodzakelijk aan de constructie.

oud-sportpark

In 1956 werd een eigen clubhuis gerealiseerd, dat officieel werd geopend door toenmalig burgemeester Oldenhof.

In 1970 werd het eerste elftal kampioen van de tweede klasse A. Vanaf dat moment speelt de V.V. Ede dus op het hoogste niveau van het amateurvoetbal in Nederland. In 1972 wordt het eerste elftal kampioen van de eerste klasse. De wedstrijden van het eerste elftal van de V.V. Ede worden in deze tijd soms door duizenden toeschouwers bekeken en de vereniging groeit begin jaren ‘70 door tot meer dan 500 leden.

Door financiële tegenslag werden de sportvelden en de opstallen in 1975 verkocht aan de gemeente Ede, alleen de kantine bleef eigendom van de club. Het sportpark werd uitgebreid met een extra veld, een nieuw kleedgebouw (1976) en een grote parkeerplaats. Met hulp van een grote sponsor, die ook voor een naamswijziging zorgde, leek de vereniging wat meer financiële armslag te krijgen. Het vlaggenschip van de V.V. Ede bleek echter vanaf 1979 in een neerwaartse spiraal beland en op een enkele opleving na, kelderde de club naar de onderste regionen van het amateurvoetbal. Dit had uiteraard zijn weerslag op de gehele vereniging.

Door een gemeentelijk besluit in 1984 werd de naam van het sportcomplex: “Sportpark Oranje”.

In 1997 kwam de vereniging wederom in financiële problemen. Ook de hoofdsponsor Westermeijer trok zich terug en sindsdien heette de club gewoon weer V.V. Ede. Vanaf datzelfde jaar deelde V.V. Ede het sportpark Oranje samen met voetbalvereniging FC Jeugd.

Omdat het ledenaantal bleef afnemen is V.V. Ede, eind jaren ’90 op zoek naar een fusiepartner. Na besprekingen met diverse verenigingen wordt begin 2002 de knoop doorgehakt en gaan met ingang van 1 juli 2002 V.V. Ede en V.V. Victoria ‘83 samen verder onder de naam Ede/Victoria.

Ede/Victoria vertrekt van Sportpark Oranje naar Sportpark de Hoekelumse Eng, de andere club FC Jeugd blijft achter op Sportpark Oranje. Uiteindelijk vertrekt ook deze club in 2013 naar Sportpark de Hoekelumse Eng.

En zo is uiteindelijk deze historische sportlocatie opgegaan in een prachtige, nieuwe woonwijk.

Link naar het boek: De geschiedenis van sportpioniers in Ede en v.v. Ede; A. Molenaar.

Link naar de website van Ede/Victoria

Link naar de website van FC Jeugd




ID-nr: 209 - Bron: www.erfgoedede.nl
Aanvullingen / verbeteringen / opmerkingen?
Stuur een mailtje met vermelding van ID-nr: 209.